wtorek, 24 września 2013

Schab w śmietanie

Schab w śmietanie to bardzo szybki i pyszny pomysł na różne okoliczności od zwykłego obiadu do wykwintnej kolacji po obiadki rodzinne z różnych
 okazji. Nie potrzeba dużo pracy, możemy razem z rodziną wspólnie przy stole czekać na gotowy obiad niż stać przy kuchni kilka godzin i smażyć np. kotletyschabowe :)
Potrzebujemy (i tu w zależności) od ilości schabu tyle będziemy mieli porcji ja przygotowuje z:
- 4plastry schabu;
- francuska zupa cebulowa;
- śmietana 30%;
- sól, pieprz;
- naczynie żaroodporne;

Gotowe umyte plastry schabu oprószamy solą i pieprzem następnie bezpośrednio nad naczyniem żaroodpornym posypujemy z jednej strony zupą cebulową i od razu układamy w naczyniu, pozostałą częścią zupy posypujemy schab z drugiej strony :

Tak przygotowany schab możemy odłożyć do lodówki żeby lepiej przeszedł smakiem. Przed samym pieczeniem polewamy gotowy schab śmietaną 30% i wstawiamy do piekarnika na 180% na ok. 50-60min wszystko w zależności od wielkości i grubości schabu zawsze można pod koniec zmniejszyć temperaturę (gdyby mięso było jeszcze twarde a już dosyć zarumienione).
                                                                                                                       SMACZNEGO

3 komentarze: