poniedziałek, 23 września 2013

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka może być przygotowana zarówno na obiad jak i na pyszną kolację dla 4 osób . Potrzebujemy :
- około 10 nie zbyt dużych ugotowanych ziemniaków;
- kiełbasa (może być np. śląska paczkowana i wtedy 3-4 takie porcje);
- 2-3 cebule;
- pieczarki kilka sztuk (jak mamy , nie muszą być koniecznie);
- ser żółty w plastrach (ok. pół paczki);
- jedno jajko (na sos);
- 2 łyżki śmietany 18% (na sos);
- sól, pieprz;
- papryka czerwona w proszku;
- czosnek w proszku;

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków (mają być miękkie ale żeby się nie rozwalały) i odstawiamy do przestygnięcia. W między czasie podsmażamy cebulę pokrojona w piórka następnie przekładamy cebulę do jakiejś miski i na tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plastry gdy mamy pieczarki to również na tym samym tłuszczy po kiełbasie podsmażamy pokrojone w półplasterki. Układamy warstwowo : na dno wysmarowanego masłem wysokiego naczynia żaroodpornego (ja robię w okrągłym) układamy pierwszą warstwę pokrojonych w plastry niezbyt cienkich ziemniaków posypujemy je delikatnie czerwona papryką i czosnkiem i na to wykładamy cebulę potem kiełbasę i pieczarki (możemy również dwa plasterki sera żółtego) to przykrywamy z kolei kolejną porcją ziemniaków i znów powtarzamy wszystko jak na początku następnie wykańczamy trzecią warstwą ziemniaków i tutaj dochodzi sos a więc, w szklance mieszamy ze sobą około dwie łyżki śmietany i jedno jajko można dodać troszkę soli pieprzu i tak przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. To wszystko przykrywamy żółtym serem układając jeden plaster przy drugim.

    Ze względu na to, że wszystko było smażone i gotowane wcześniej pieczemy około 20 minut w temp.200 stopni aż ser będzie pięknie zarumieniony. A tak to wygląda :
                                 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz