czwartek, 26 września 2013

Ciasteczka z dżemem z ciasta francuskiego

   Ciasto francuskie nasz główny bohater powinno według mnie być zawsze w naszej kuchni. Bardzo się przydaje gdy odwiedzają nas  niespodziewani goście ale również aby w szybki sposób zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego gdy akurat nic nie mamy pod ręką. Ciasteczka są tak dobre i tak łatwe w przyrządzeniu, że spokojnie możemy je sobie robić codziennie. Za każdym razem możemy zmieniać rodzaj nadzienia oraz ich kształt wszystko w zależności co akurat będziemy mieli pod ręką. Tym razem pokarzę ich wykonanie z dżemem.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- dżem;
- 1 białko;
- cukier;
- cukier puder;
 Ciasteczka zaczynamy od przygotowanie ciasta francuskiego, nic łatwiejszego po prostu wyjmujemy gotowe z lodówki :) i kroimy w zależności jaki kształt chcemy uzyskać ja tym razem zrobiłam trójkąciki. Na środek każdego kawałka kładziemy łyżeczkę np. dżemu (najlepiej żeby był to gęsty dżem bo niestety będzie nam wypływał jak u mnie) i układamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia (można wykorzystać ten papier z ciasta francuskiego):
 po złożeniu w trójkącik dla pewności przygniotłam delikatnie końce ciasta widelcem :
 potem smarujemy ciasta z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem (chyba, że dżem jest bardzo słodki to możemy sobie tę czynność odpuścić):
można również całym jajkiem posmarować (ja tak kiedyś przez omyłkę zrobiłam i również były smaczne):
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 * na ok. 20min
gotowe i ostygnięte ciasteczka posypujemy z wierzchu cukrem pudrem :
                                SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz