Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- dżem;
- 1 białko;
- cukier;
- cukier puder;
Ciasteczka zaczynamy od przygotowanie ciasta francuskiego, nic łatwiejszego po prostu wyjmujemy gotowe z lodówki :) i kroimy w zależności jaki kształt chcemy uzyskać ja tym razem zrobiłam trójkąciki. Na środek każdego kawałka kładziemy łyżeczkę np. dżemu (najlepiej żeby był to gęsty dżem bo niestety będzie nam wypływał jak u mnie) i układamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia (można wykorzystać ten papier z ciasta francuskiego):
po złożeniu w trójkącik dla pewności przygniotłam delikatnie końce ciasta widelcem :
można również całym jajkiem posmarować (ja tak kiedyś przez omyłkę zrobiłam i również były smaczne):
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 * na ok. 20min
gotowe i ostygnięte ciasteczka posypujemy z wierzchu cukrem pudrem :
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz