poniedziałek, 23 września 2013

Roladki schabowe z cukinią

Do wykonania dwóch roladek potrzebujemy :
- dwa plastry schabu;
- jedną małą cukinię  (u mnie akurat połówka dużej);
- kilka pieczarek około 3-4 (może być mniej lub więcej nic się nie dzieje);
- cebulę (w moim przypadku czerwona daje troszeczkę słodszy smak);
- czosnek (ząbek bądź jak u mnie łodyżka młodego, ewentualnie w proszku);
- 1 nieduża papryka czerwona (jeżeli jest duża to wystarczy pół);
 -jeden plaster sera żółtego;
- sól i pieprz do smaku;
- olej do smażenia;
- bułka tarta (do panierki);
- jedno jajko (do panierki);

Roladkę zaczynamy od wykonania farszu a więc :
naszą cukinię kroimy w kosteczkę (u mnie jest młoda więc zostaje ze skórką, jeżeli ma spore ziarna to również je usuwamy):



następnie naszą cebulkę również w kosteczkę:


czosnek i pieczarki (obrane) również w kostkę:


 to wszystko polewamy olejem np. rzepakowym i podsmażamy na niewielkim ogniu aż będzie wszystko miękkie, solimy i pieprzymy do smaku ale nie od razu bo pieczarki pod wpływem soli puszczą szybko i dużo wody :


W między czasie jak farsz będzie nam się podsmażał przygotowujemy nasz schab (standardowo jak na kotleta, rozbijając cieniutko na folii i przez folie żeby potem nam było łatwiej zwinąć w roladkę) :


tak przygotowaną porcję solimy i pieprzymy (tylko w środku) :


następnie obieramy naszą paprykę kroimy na pół i wkładamy do niej pół plastra sera żółtego :
i na to nasz przestygnięty farsz :

tak nadzianą paprykę układamy na brzegu naszego schabu:
i pomagając sobie folią zwijamy w roladkę :
następnie panierujemy w bułce tartej i jajku i smażymy na patelni z każdej strony na wolnym ogniu aż się ładnie zrumieni :
a tak wygląda nasza gotowa roladka po przekrojeniu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz