Świetny przepis na przepyszną kolację oraz na śniadanie dobry na zimno jak i na ciepło. Potrzebujemy wszystkich składników na ciasto drożdżowe, które dokładnie opisałam w etykiecie ciasta dodatkowo potrzebujemy :
8 parówek;
kilka plastrów żółtego sera;
cebulę;
Rozpoczynamy od przygotowania sobie ciasta (jak w przepisie na ciasto drożdżowe) w momencie kiedy ciasto nam wyrasta zabieramy się za przygotowanie wszystkich składników, parówki obieramy i kroimy na pół, ser żółty kroimy w ok. 2 cm paski i cebulę w cienkie piórka :
urywamy kawałek naszego ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek :
wycinamy prostokąty i układamy na nich parówki :
po obu stronach przecinamy nasze ciasto tworząc ok. 2 cm paski :
i nakładamy cebulę oraz ser:
i łącząc ze sobą paski z oby dwu stron sklejamy nasze ciasto :
można ciasto zwinąć również bez nacinania tutaj inwencje pozostawiam wam ( gdy zostanie ciasta możemy również wypełnić je dżemem i zrobić pyszne bułeczki na słodko ten przykład również opiszę w następnym poście):
układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z wierzchu smarujemy pozostałym białkiem :
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 * i pieczemy ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni :
polewamy naszym ulubionym sosem i ketchupem ( ja zrobiłam czosnkowy - ok. 3 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy dodajemy taka samą ilość majonezu i śmietany i gotowe) :
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz