piątek, 27 września 2013

Ciasto kakaowe

Jest to bardzo proste ciasto do wykonania i potrzebne jest niewiele składników przeważnie większość osób ma to wszystko w swojej kuchni.
Potrzebujemy:
- 200g cukru pudru;
- 200g mąki tortowej (zielona);
- 4 jajka;
- 5 łyżek ciepłej wody;
- 10 łyżek oleju;
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżki kakao;
- brytfanka ok. 9x30cm;

Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki Kasi;
-1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżki wody;
- 1/2 łyżki kakao;
 Oddzielamy białka od żółte. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy wodę, olej, kakao i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie drewnianą łyżką delikatnie przekładamy uprzednio ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Pieczemy w 180* około 1h (do suchego patyczka, rodzaj grzania -od dołu , chyba, że nie mamy to standard góra/dół).
Teraz zabieramy się za przygotowanie polewy czekoladowej. W rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki opisane wcześniej na polewę czekoladową i polewamy ostygnięte ciasto :
                            SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz