Buraczki zawszę robię w dwóch lub nawet trzech partiach po 3kg buraków bo nawet nie mam tak ogromnego garnka żeby zmieścić więcej kilogramów jednocześnie ale z drugiej strony nie namęczę się bardzo :) Potrzebne będą:
3kg buraków;
3duże papryki czerwone;
3duże cebule;
zalewa:
6łyżek cukru;
1łyżeczka soli;
1szklanka octu 10% (250ml);
1szklanka wody (250ml);
1szklanka oliwy (250ml);
1 łyżeczka pieprzu;
1 łyżeczka ostrej papryki;
Na dno naszego dużego garnka wlewamy troszeczkę wody i wrzucamy nasze 3kg nie obranych buraków i gotujemy ok.2 godz do miękkości (ale nie mogą się też rozpadać) i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy sobie teraz naszykować słoiki lepiej naszykować jeden więcej wszystko zależy od tego jak będziemy wypełniać słoiki. W czasie gdy buraczki stygną szykujemy sobie resztę składników , a więc obieramy paprykę i kroimy w cienkie nie zbyt długie paseczki oraz cebulę w piórka :
i zabieramy się za obieranie naszych ostygniętych buraków, gdy będą gotowane ścieramy je na tarce o grubych oczkach :
W garnku największym jaki mamy (u mnie jest to 6litrów) zagotowujemy zalewę a mianowicie: wlewamy wodę, ocet, cukier i sól i doprowadzamy do wrzenia :
do tak gotującej się zalewy wrzucamy naszą pokrojona paprykę i cebulę i gotujemy 5min :
następnie wrzucamy starte buraczki:
i resztę składników czyli szkl.oliwy , pieprz i ostrą paprykę:
dokładnie mieszamy i próbujemy i tutaj już według uznania ale pamiętajmy, że inaczej smakują na zimno a inaczej na gorąco jak dla mnie tyle przypraw jest wystarczająca i tak cały czas gotujące się buraki (muszą się cały czas mocno gotować, nie ściągamy ich z palnika na czas wkładania do słoików) wkładamy do słoików:
odwracamy do góry dnem:
i zostawiamy pod przykryciem (najlepiej owinąć je ręcznikiem):
dopiero na drugi dzień wynosimy je do chłodnego miejsca , buraczki są gotowe do spożycia
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz