To ciasto robiłam teraz na Święta, jest bardzo proste i pyszne jedno z moich ulubionych :) Do jego wykonania potrzebujemy :
biszkopt :
- 6jajek;
- 6 czubatych łyżek mąki tortowej (ja kupuję zieloną);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki wody;
- 1 łyżka octu;
- 1 szklanka cukru;
masa:
- budyń śmietankowy;
- kostka masła (extra);
- 4 żółtka
- puszka ananasów;
beza:
- 4 białka;
- szklanka cukru;
- 1 paczka wiórek kokosowych 150g lub 200g;
Ciasto zaczynamy od ugotowania sobie budyniu, który będziemy przygotowywać na naszym soku z ananasów a więc, otwieramy puszkę ananasów i wlewamy do szklanki cały sok gdyby soku było troszkę mniej dolewamy wodę przegotowaną aby była pełna szklanka 250ml , przelewamy ok 3/4 soku do garnka i dodajemy 1 łyżkę cukru:
następnie w pozostałości soku dokładnie mieszamy ze sobą budyń z łyżką mąki :
gdy się rozpuści cały cukier dolewamy nasz wymieszany budyń i dokładnie mieszając doprowadzamy do wrzenia :
tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia (będzie bardzo gęsty nie przejmujmy się tym na razie bo to jeszcze nie koniec naszej masy).
Teraz gdy budyń nam stygnie zajmujemy się przygotowaniem biszkoptu. Ja lubię sobie wszystko najpierw przygotować a więc, w oddzielnej misce mieszamy ze sobą 6łyżek mąki z łyżeczką proszku do pieczenia
oddzielamy żółtka od białek :
i z naszych 6 białek zaczynamy ubijać na sztywno pianę :
gdy piana już jest ubita dodajemy szklankę cukru i nasze żółtka i dokładnie mieszamy mikserem :
do tak przygotowanej masy dodajemy 2 łyżki wody i 1 łyżkę octu oraz naszą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie drewnianą łyżką delikatnie mieszamy :
nagrzewamy piekarnik do 180 * góra/dół lub jak u mnie hydropieczenie i przelewamy naszą masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia :
i pieczemy ok. 30min do tzw. suchego patyczka. W czasie gdy nasz biszkopt się piecze kończymy naszą wystudzoną masę budyniową a mianowicie: kroimy nasze ananasy w kawałeczki :
i do naszej masy dodajemy kostkę masła (z temp. pokojowej) i 4 żółtka i dokładnie miksujemy :
gdy masa będzie gotowa dodajemy nasze pokrojone ananasy i mieszamy łyżką i odstawiamy na bok:
Gdy nasz biszkopt będzie gotowy :
bierzemy się za przygotowanie naszej bezy : 4 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier :
następnie dodajemy nasze wiórka kokosowe i dokładnie łączymy ze sobą :
tak przygotowaną masę wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20min można najpierw 10min od dołu następnie góra/dół żeby się ładnie zarumieniła ale nie spaliła :
po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia :
Wszystko musi być dobrze ostygnięte żeby można było wreszcie złożyć w całość i tak najpierw bardzo dobrze nasączamy nasz biszkopt np; sokiem z cytryny z odrobiną alkoholu lub bez ok. 1 szklankę i wykładamy naszą masę :
i tutaj będziemy potrzebowali pomocy aby przełożyć naszą bezę i jej nie połamać chyba, że ktoś jest sprytny może próbować samemu, ja najpierw kilkakrotnie ostrym nożem oddzielam bezę od papieru do pieczenia i jak w tym przypadku razem z mężem wspólnymi siłami przekładamy naszą bezę :
najlepiej teraz odłożyć do lodówki żeby nasza masa stężała ale oczywiście spróbować zawsze można
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz