- 500 g twarogu (ja kupuję półtłusty z biedronki );
- 150 g masła;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1 łyżka kakao;
- pół szklanki cukru pudru (kiedyś jak nie miałam dodałam zwykły cukier tylko go troszkę utarłam i też było ok);
polewa:
- pół kostki Kasi;
- pół szklanki cukru;
- 2 łyżki wody;
- pół łyżki kakao;
- ewentualnie wiórka kokosowe;
Przygotowania zaczynamy od naszej masy, a więc (jeżeli mamy taki prawdziwy wiejski ser możemy dodatkowo go przemielić 2 krotnie, tego nie mieliłam i było w porządku) do naszego sera dodajemy 150 g masła temp. pokojowej cukier waniliowy cukier puder :
i dokładnie miksujemy:
oddzielamy na prawie 2 równe części nasza masę i do tej której jest mniej dodajemy kakao :
następnie rozkładamy nasze herbatniki w trzech rzędach po 7 herbatników :
i na to wykładamy naszą jasną masę :
wyrównujemy ją delikatnie żeby nasze herbatniki się nie poprzesuwały :
i przykrywamy kolejną warstwą herbatników:
następnie wykładamy naszą brązową masę ale tylko na środek naszych herbatników:
i delikatnie składamy nasze herbatniki do środka tworząc trójkąt pomagając sobie folią :
gdy wypłynie trochę masy delikatnie rozsmarowujemy całość :
i zawijamy dokładnie folią :
chowamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy sobie nasza polewę ( możemy również zostawić na całą noc i dopiero na drugi dzień polać polewą ), a więc w rondelku rozpuszczamy nasze wszystkie składniki na polewę (można więcej łyżek kakao polewa będzie ciemniejsza) i polewamy nasze ciasto i oprószamy wiórkami kokosowymi :
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz