Przepis na żeberka dostałam od mojej cioci kucharki, o której wcześniej już wspominałam, czyli jak się domyślacie przepis sprawdzony i przepyszny. Będziemy potrzebowali j.w żeberka i ziemniaki. Surowe żeberka porcjujemy na niewielkie kawałki :
i posypujemy jeżeli mamy w domu przyprawą do żeberek ja akurat nie miałam i posypałam moimi ulubionymi czyli: sól, pieprz, czosnek i papryka słodka i ostra dodatkowo 2-ząbki czosnku pokrojone w plasterki :
i 2 cebule pokrojone w piórka:
tak przygotowane chowamy do lodówki (może być na całą noc) ja zostawiłam na ok. 1,5h i było wystarczająco. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w dość sporą kostkę :
i posypujemy przyprawą do ziemniaków bądź jak w moim przypadku solą i papryką słodką odrobiną czosnku w proszku i polewam odrobiną oleju tak zawsze robię zapiekane ziemniaczki i z tymi przyprawami smakują mi najlepiej:
wszystko wrzucamy do rękawa do pieczenia :
wkładamy do naczynia żaroodpornego :
i pieczemy w temp. 180* ok. 1,5-2h wszystko zależy od tego jak grube było mięsko. Kilka razy w trakcie pieczenia przewracamy uważając na rękaw. Gdyby po wyjęciu było dla nas za blade możemy wyrzucić wszystko z rękawa do naczynia żaroodpornego i podpiec jeszcze troszeczkę.
Żeberka są przepyszne, bardzo soczyste nie ma chyba nic prostszego do wykonania. Ogromnie polecam i muszę przyznać, że od ich wykonania jestem fanką żeberek a nigdy nie przepadałam za tym mięsem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz