sobota, 4 stycznia 2014

Pierś z kurczaka pod serową pierzynką

Danie bardzo podobne w wykonaniu do "schabu pod pierzynką" ja robiłam to danie na urodziny swojego synka ok. 20 porcji ale tutaj podam przykładowe ilości na ok 5 porcji :
-pierś z kurczaka;
- ok. 5-6 sztuk pieczarek;
- 1 cebula;
- łyżka ketchupu;
-łyżka majonezu;
- ser żółty ok.10-15dkg;
- przyprawy : sól, pieprz, czosnek w proszku;
Na początek zabieramy się za nasze pieczarki obieramy je ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z cebulą podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i odrobina czosnku. Teraz nasza podstawa i tak w zależności od tego jak dużą mamy pierś tyle porcji otrzymamy. Z jednej piersi powinniśmy otrzymać ok. 5 kawałków. Kroimy na niewielkie plastry i delikatnie nie za mocno rozbijamy tłuczkiem posypujemy solą i pieprzem. Układamy nasze porcje na wysmarowaną olejem blachę i na każdą z porcji warstwowo układamy: nasze ostygnięte pieczarki na to ketchup z majonezem i posypujemy wszystko startym żółtym serem :
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200* na ok. 20 minut i
                                     SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz