sobota, 4 stycznia 2014

Schab pod pierzynką

Super pyszny i szybki przepis na np. niedzielny obiadek albo nawet na przyjęcie dla bliskich. Potrzebujemy i tu w zależności od ilości osób tyle plastrów schabu lub gdy nie mamy możemy spokojnie zastąpić go piersią z kurczaka. W moim przypadku były to:
- 2- kawałki schabu;
- jedna nie duża marchewka;
- kawałek pora (jego biała część);
- łyżka ketchupu;
- łyżka majonezu;
- przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra, czosnek w proszku
Nasze plastry schabu delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem i chwileczkę podsmażamy na patelni z obydwu stron. Obieramy naszą marchewkę i ścieramy na tarce o malutkich oczkach i naszego pora kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie wykładamy nasz schab na blachę odrobinę posmarowaną olejem i teraz warstwowo w pierwszej kolejności nasz schab smarujemy ketchupem posypujemy odrobina papryki ostrej chyba, że mamy ketchup ostry to możemy go użyć na to pokrojony por i majonez, na który posypujemy czosnek w proszku i wykańczamy wszystko naszą marchewką :
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200* na ok. 20 minut żeby za bardzo nie spiec marchewki. Wbrew pozorom danie jest bardzo syte, uwierzcie, ze na jednego dorosłego faceta wystarczy jedna taka porcja ja dodatkowo robię z pieczonymi ziemniaczkami. 
                               SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz