Jest to bardzo łatwy i pyszny przepis z niewielu składników na roladę jabłkową. Na moim blogu będzie dużo przepisów z jabłkami bo mój mąż uwielbia placki z jabłkami pod każda postacią i tym razem postanowiłam zrobić coś innego, potrzebujemy :
- 1 kg jabłek;
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (oczywiście jak ktoś nie lubi można pominąć);
- 4 jajka;
-1/2 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej (ja akurat miałam mleczno-truskawkową i też super);
- 5 łyżek śmietany 30%;
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka (ja nie miałam akurat całego kg więc dodałam gruszkę) dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon i wszystko razem mieszamy :
następnie wykładamy brytfankę papierem do pieczenia i przekładamy nasze jabłka (można troszkę odcisnąć gdy są bardzo soczyste):
teraz zabieramy się za nasze ciasto. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno białka z cukrem:
i stopniowo dodajemy żółtka:
oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia:
tak przygotowane ciasto wylewamy na nasze jabłka :
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* i pieczemy ok. 40min :
gdy troszkę przestygnie przekładamy je na deseczkę wyłożoną ściereczką do góry nogami aby jabłka były na wierzchu (ja użyłam drugiej brytfanki bo nie posiadam takiej deseczki :) i również się udało):
i zdejmujemy papier do pieczenia:
następnie przy pomocy ściereczki zwijamy w roladę :
odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie zabieramy się za naszą polewę, a więc wrzucamy do garnka czekoladę i śmietanę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia :
tak przygotowaną polewą polewamy naszą roladę :
SMACZNEGO:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz