sobota, 4 stycznia 2014

Sakiewki z kurczaka w cieście francuskim

Ten przepis znalazłam na internecie i postanowiłam go spróbować nadarzyła się fajna okazja jaką był sylwester tak więc, potrzebujemy:
- 6 pałek kurczaka;
- ok. 70 dkg ziemniaków;
- 30 dkg pieczarek;
- 50 ml śmietany lub mleka;
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- 1-2 cebule;
- olej;
- sól, pieprz i dowolne przyprawy;

W pierwszej kolejności gotujemy nasze ziemniaki - osolone, w tym czasie lub nawet dzień wcześniej przygotowujemy sobie nasze pałeczki z kurczaka, marynujemy je ulubionymi przyprawami u mnie były to: sól, pieprz, czosnek, przyprawa kurczak złocisty i tak przygotowane odstawiamy do lodówki i zabieramy się za przygotowywanie naszego farszu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie obieramy i kroimy pieczarki w kostkę i dodajemy do naszej cebuli posypujemy pieprzem i solą i dalej podsmażamy :
 Odcedzamy nasze ugotowane ziemniaki dodajemy do nich ostygnięte pieczarki z cebulą i śmietanę:
wszystko dokładnie ugniatamy na puree i doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok.

 W tym czasie podsmażamy nasze pałki na złocisty kolor :
przygotowujemy sobie ciasto francuskie, które kroimy na 6 kwadratów i dodatkowo na środku każdego z nich paseczek ciasta żeby je wzmocnić :
na środek każdego wykładamy ok. łyżkę naszego puree :
i w środek naszego farszu wkładamy nasze ostygnięte i podpieczone pałki :
ciasto zawijamy tworząc sakiewkę i związujemy nitką zwiniętą poczwórnie dodatkowo możemy końce naszych pałek zawinąć w folię żeby się za bardzo nie spiekły:
 wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200* na ok. 30 minut aż ciasto będzie zarumienione:
 Są to moje pierwsze sakiewki i niestety nie zdążyłam zrobić zdj. efektu końcowego i nie zamierzam kopiować zdj. kogoś innego ale na pewno będę robić je jeszcze kiedyś i wtedy na pewno dodam uwierzcie na słowo, że wyglądały super i jeszcze lepiej smakowały :
                                    SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz