Ostatnio wypróbowałam dwa fajne przepisy na ciasto jabłkowe z budyniem oto jeden z nich wybierzcie swój ulubiony ( warto zrobić oba) potrzebujemy :
- 1 kostkę margaryny ;
- 3 szkl. mąki pszennej;
- 3/4 szkl. cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 żółtka;
- 2 łyżki śmietany 18% bądź mleka;
- 3 budynie śmietankowe;
- 1 litr mleka;
- około 1 kg jabłek;
Najpierw przygotowujemy sobie brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Teraz obieramy nasze jabłka i kroimy w ósemki. Następnie zabieramy się za ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy, oddzielamy białka od żółtek i nasze żółtka miksujemy z cukrem z cukrem waniliowym dodajemy śmietanę i margarynę i na koniec mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto:
dzielimy je na dwie połówki i jedną z nich wałkujemy i wykładamy do wcześniej przygotowanej brytfanki dodatkowo je dziurkujemy widelcem a drugą chowamy do lodówki:
na tak przygotowane ciasto układamy nasze jabłka:
teraz przygotowujemy sobie budyń, z jednego litra mleka odlewamy sobie ok. 1/3 do szklanki i rozrabiamy nasze budynie pozostałe mleko wlewamy do garnka (można dodać pół szklanki cukru ja nie dodawałam kwestia smaku) i zagotowujemy dodając dobrze wymieszany budyń :
i takim gorącym budyniem zalewamy nasze jabłka:
i przykrywamy drugą połową ciasta. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* na około godziny. Można dodatkowo na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć ciasto piana ubitą z pozostałych 3 białek, można dodać cukier do ubijania albo na koniec posypać cukrem pudrem (ja też tak zrobiłam, ale wybór należy do was niestety nie każdemu pianka odpowiadała bo przez nią ciężko się jadło placek ale to już kwestia gustu):
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz