Jest to moja druga propozycja na ciasto jabłkowe z budyniem. Ten przepis dostałam od cioci Miry, o której już pisałam wcześniej sprawdzony w 100%. Potrzebujemy :
- ok. 1 kg. jabłek;
- 5 jajek;
- 1 margaryna;
- 1/2 szklanki cukru;
- 4 łyżki oliwy;
- 2 szkl. mąki pszennej;
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki płaskie proszku do pieczenia;
- 2 budynie;
- 3 szkl. mleka;
- 4 łyżki cukru;
Zaczynamy od przygotowania brytfanki czyli smarujemy i oprószamy bułką tartą. Obieramy jabłka i kroimy w ósemki. W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie miksujemy ze sobą jajka z połową szkl. cukru, dodajemy margarynę i oliwę teraz dodajemy nasze wymieszane ze sobą mąki :
z tak przygotowanej masy odlewamy 3/4 do naszej wysmarowanej brytfanki :
i na to układamy nasze jabłka:
teraz przygotowujemy sobie budyń, czyli w połowie szklanki mleka rozpuszczamy nasze budynie a pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy 4 łyżki cukru i wlewamy nasz wymieszany budyń i zagotowujemy:
gotowy gorący budyń wylewamy na nasze jabłka :
i przykrywamy pozostałą masą (ja niestety zostawiłam sobie za mało ale na drugi raz będę wiedzieć ile zostawić dokładnie, dzięki temu wygląda bardzo ciekawie :)
na koniec posypujemy cukrem pudrem :
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz